5 fantastische inzichten over tijd

evelien deelt haar inzichten over tijd

Tijd… We hebben allemaal dezelfde 24 uur. En het lijkt wel of we daarmee allemaal tijd tekort komen. Dus de vraag is: hoe haal je álles uit je tijd?

Ik heb jarenlang in loondienst gewerkt, in een negen tot vijf baan. Hoewel het soms meer een acht tot zes baan was, soms zelfs een zeven tot zeven baan, was het principe wel dat ik werkte tijdens ‘kantooruren’. De nacht was voorbehouden aan slapen. Dus de avonden en de weekenden bleven over voor “al het andere in een mensenleven”, om het zo maar te noemen 😃.  

Ik besteedde aandacht aan timemanagement. Vooral gericht op hoe ik m’n werk zo kon inrichten dat er meer negen tot vijf dagen waren en minder van zeven tot zeven. Met wisselend succes overigens. Maar ik stak wel het nodige op over handige modellen over belangrijk en urgent en zelf doen of niet.

In 2020 waren er twee grote veranderingen voor mij die omgaan met tijd een veel breder onderwerp maakte. Inderdaad, het jaar van corona. Maar dat heeft er voor de verandering een keer niks mee te maken. Ik bleek zwanger te zijn én ik besloot om te stoppen met m’n loondienstbaan om een eigen bedrijf op te zetten.

vijf fantastische inzichten over tijd

Enerzijds betekende het dat ik minder flexibel ben in het indelen van mijn tijd, omdat ik rekening houd met m’n zoontje. Anderzijds had ik ineens een zee aan flexibiliteit omdat ik het werk voor m’n eigen bedrijf grotendeels tijd- en plaatsonafhankelijk kan doen. Als die hele negen tot vijf ‘verplichting’ wegvalt en ik zelf mag bepalen hoe laat en wanneer ik wat doe: hoe ga ik dat dan inrichten?

In het begin voelde het als een hele onwennige (maar wel fijne) realiteit. Nog steeds soms. Het maakte dat ik me nog veel meer ging verdiepen in tijd, dagindelingen en prioriteiten stellen. Veel minder gericht op effectief werken, veel meer gericht op waar wil ik m’n tijd aan besteden en wat hoop ik daaruit te halen. En daar leer ik nog steeds in bij. Ik vind het heel interessant om te weten hoe anderen denken over tijd, wat het waard is om je tijd aan te besteden en hoe je dat daadwerkelijk toepast en vormgeeft in het dagelijks leven.

Ik geef die inspiratie graag door, daarom deel ik vijf inzichten over tijd die voor mij heel waardevol zijn. Misschien ben je er al bekend mee. Misschien niet, en zet het jou ook aan om anders naar tijd te kijken.

1. Een kwestie van kiezen

Een belangrijk inzicht is dat ik wil kiezen. Ik begon deze blog met de vraag “Hoe haal je álles uit je tijd?”. Mijn inzicht is dat ik er niet alles uit hoef te halen. Door alle cursussen, boeken en gesprekken met anderen in de afgelopen jaren weet ik veel beter waar ik gelukkig van word en wat ik het waard vind om m’n tijd aan te besteden.

In het boek Focus van Mark Tigchelaar las ik “het is niet moeilijk om nee te zeggen tegen dingen die je niet leuk vindt, het is moeilijk om nee te zeggen tegen dingen die je óók leuk vindt”. Misschien staat het er net iets anders, ik heb het niet precies nagezocht, maar zo heb ik het onthouden 😃.

Voorbeeld: ik vind het best vermakelijk om op youtube te kijken naar de leukste, meest ontroerende momenten van talentenshows wereldwijd. Maar, om in dezelfde categorie te blijven, ik vind andere manieren van ontspanning nóg leuker. Zoals samen met m’n partner een film kijken, een mooi boek lezen of een spelletje doen met vrienden. Alle tijd die ik besteed aan youtube filmpjes kijken kan ik niet ook aan die andere dingen besteden. Dus: een kwestie van kiezen. Het is handig om jezelf dan een beetje te kennen en te weten wat jij echt de tijd waard vindt.

2. Perfectionisme is killing voor productiviteit

Tja, wie moet ik credits geven voor dit inzicht? Dit ben ik inmiddels vaak tegengekomen. Done is better than perfect. Goed is goed genoeg. Ga voor 80%.  Het blijft voor mij lastig om dit toe te passen, maar het levert wel veel op zeg!

In eerste instantie zag ik vooral de toepassing in werk, maar het is breder dan dat. Zo had ik laatst besloten dat ik een yogales wilde proberen. En dat ging ik serieus (lees: perfectionistisch) aanpakken. Het moest wel wat voorstellen, dus ik had een les uitgezocht van een uur, die ging ik dan donderdagavond doen. Eenmaal donderdag was het toch al aan de late kant, een les van een uur zou wat krap zijn. Weet je wat, dan doe ik het zaterdagochtend. Zaterdag stelt m’n partner voor om wat leuks te gaan doen met ons zoontje. Heel leuk! Maar een uur yoga red ik dan niet, want we willen weer enigszins op tijd terug zijn voor z’n slaapje. Lang verhaal kort, uiteindelijk heb ik het idee laten varen en heb ik die les helemaal niet gedaan (gelukkig inmiddels wel een andere les).

perfectionisme is killing voor productiviteit

De drang naar het perfecte kan ertoe leiden dat je het maar helemaal niet doet, omdat het steeds niet goed genoeg is. Had ik genoegen genomen met minder (minder in mijn ogen, want waarschijnlijk is er niks mis met een kortere yogales), dan had ik al makkelijk een paar keer een lesje van 10 of 15 minuten kunnen doen. En als je eenmaal in actie bent, dan is de stap naar een tweede keer ook kleiner geworden. Loslaten dus dat perfectionisme.

3. Taken kaderen

Nog zo’n gamechanger: bedenken hoe lang je over een taak wil doen voordat je eraan begint. In mijn geval gaan de credits voor dit inzicht naar Celine Charlotte. Zoals voor zoveel van mijn inzichten de credits naar haar gaan (fangirl speaking 😃).

Ik dacht altijd dat ik dat deed. Maar dat is niet zo. Ik plande een taak wel in voor een bepaalde tijdsduur. Maar gebaseerd op hoeveel tijd ik die dag beschikbaar had in m’n agenda. Ik begon aan de taak en als die niet af was na de ingeplande tijd, plande ik later nog een moment in om het af te maken. Dat is anders dan vooraf bepalen hoe lang je over de taak wil doen én hoe je de taak kan uitvoeren binnen die gestelde tijd. Als ik bijvoorbeeld twee uur wil doen over het schrijven en publiceren van deze blog, dan heb ik geen tijd om een uur lang afbeeldingen te knutselen voor erbij. Dan kies ik om me te richten op de tekst en bestaande afbeeldingen te gebruiken.

4. Vanzelfsprekendheden de deur uit

Nummer vier alweer: ik ben gaan inzien dat ik bepaalde dingen rondom tijd zie als een vanzelfsprekendheid, terwijl ze dat niet zijn. Ik heb bepaalde routines en gewoontes waar ik niet meer bij stil sta. Dat is gewoon hoe je het doet. Zo doe ik het. Zo doen anderen mensen in m’n omgeving het. Maar er zijn altijd manieren om iets anders te doen. Misschien minder gangbaar (in mijn omgeving), maar het waard om te proberen of en hoe dat voor mij werkt.

Zo heb ik vorig jaar bijvoorbeeld meegedaan aan de Helweek van Meetings in the sun om te ervaren hoe het is om 22.00 uur naar bed te gaan en 05.00 uur op te staan. Vroeg, kan ik je vertellen. Maar er zitten zeker ook voordelen aan qua tijdindeling. En ik ben in sommige gevallen ook makkelijker geworden met geld uitgeven, als het me tijd of comfort oplevert. Ik ben gewend om het ‘niet te gek te maken’ en een beetje op de centjes te letten. Ik was dan ook aangenaam verrast toen een vriendin laatst zei dat ze tegenwoordig vaker eerste klas reist met de trein, omdat ze dan altijd een zitplek heeft en nog even kan ontspannen voordat ze start met werken. Dat snap ik helemaal!

Het loont de moeite om te kijken naar je eigen gewoontes en je af te vragen of die je echt dienen of dat er ook andere manieren zijn die beter passen bij hoe jij je tijd in wil delen.

5. Beleving van tijd

En tot slot een vrij recent inzicht: je kan ook spelen met de beleving van tijd. Je hebt waarschijnlijk vast wel eens ervaren dat de tijd soms langzaam gaat (wachtend op de bus) en soms voorbij lijkt te vliegen. Maar het was nog niet bij me opgekomen om dat concept te gebruiken in wanneer je werkt en het gevoel dat je daar achteraf over hebt.

Voorbeeld: als ik 2 uur heb om te werken en ik moet daarvoor boodschappen doen en daarna m’n zoontje ophalen, dan voelt die 2 uur gehaast. Ik heb niet het idee dat ik dan ‘deep work’ kan doen, want het is te kort om ergens helemaal in te duiken. Terwijl, als ik een afspraakloze dag voor de boeg heb, vind ik het lekker om te beginnen met 2 uur ongestoord aan een taak werken en daarna wat meer regeldingen oppakken. Interessant, want het is allebei 2 uur, maar de beleving van die 2 uur is anders.

Ik ben er momenteel mee aan het experimenteren hoe ik dit inzicht kan gebruiken. Het maakt in ieder geval dat ik niet alleen kijk naar hoe lang ik werk, maar ook naar hoe ik een werkblok indeel ten opzichte van andere bezigheden op de dag. Voor dit inzicht overigens de credits voor Alex Malone.

Cursus timemanagement

Een mooie manier om dit stuk te eindigen is met een disclaimer. Dat ik de inzichten heb, wil niet zeggen dat het ook altijd, allemaal lukt om toe te passen. Maar ik heb inmiddels wel steeds meer gebruikerservaring. Ook met andere inzichten, die ik hier niet gedeeld heb. Wil jij daar meer van weten? Onze cursus Timemanagement & Trello gaat hier nog veel verder op in. En het mooie is, die komt in aanmerking voor het STAP-budget.

Ik ben er heel blij mee dat het me gelukt is om m'n tijd en energie in te delen zoals het bij mij past en dat ik daardoor zoveel rust ervaar. Ik wil mijn inzichten daarover graag doorgeven, zodat anderen dit ook kunnen ervaren.