Doe het deze vakantie eens anders

Veel mensen gaan gestrest op vakantie omdat ze nog allerlei dingen moeten (willen) doen voor vertrek. Ik voorheen ook, maar nu gelukkig niet meer! In deze blog deel ik welk inzicht ertoe heeft geleid dat ik nu ontspannen op vakantie kan.

Het ultieme doel

Weet je wat lekker is? Met een leeg hoofd op vakantie. Dat je alle to do’s van je lijstje hebt weggewerkt, dat je weet dat je je nergens druk om hoeft te maken tijdens de vakantie en dat je gewoon lekker kan genieten daar. En, dat je rustig kan opstarten als je terugkomt, omdat er geen open eindjes meer zijn.

Het plan daarnaar toe

Ik probeerde dat altijd voor elkaar te krijgen, maar het lukte me nooit. “Wat ging er mis?”, vraag je je misschien af. Goede vraag! Na té veel vakanties waarbij ik voor vertrek op dezelfde manier aan de slag ging (maar wel ander resultaat verwachtte 🤔), ben ik daar ook eens bij stil gaan staan. Wat gaat er mis?

Om te beginnen: ik stelde geen goede prioriteiten. Ik stelde eigenlijk überhaupt geen prioriteiten. Mijn (onbewuste) gedachtegang was: als alle to do’s zijn weggewerkt geeft dat rust. Dan maakt de volgorde in principe niet uit, want alles moet af. Dus ik begin gewoon met wat bovenaan staat, of waar ik het meeste zin in heb. Of, juist met waar ik géén zin in heb, zodat dat maar vast gedaan is. Beetje afhankelijk van m’n bui.

Verrassend genoeg had ik niet genoeg tijd om alle to do’s weg te werken. En eerlijk gezegd, ik vond dat echt steeds opnieuw verrassend. Ik wist heus wel dat het de voorgaande keren ook niet gelukt was, maar ik ben nogal optimistisch met het inschatten van tijd. Wat ik zou moeten doen is er bij stil staan hoeveel tijd elke to do me zal kosten, daar concreet uren aan koppelen en dan de uren van alle to do’s bij elkaar optellen. Dan zie ik meteen dat het echt niet lukt om alles voor m’n vakantie te doen. Maar ik keek gewoon naar het lijstje en dacht “Moet haalbaar zijn zo, mooi! Kan ik deze keer wél alles afkrijgen voor m’n vakantie”. En met dat waterdichte plan begon ik gewoon weer vol goede moed in random volgorde aan m’n to do lijst.

En waarom dat nooit lukt...

Hoe korter voor vertrek, hoe duidelijker het werd dat ik ook deze keer niet alles af zou krijgen. Voor de oorspronkelijke to do’s had ik al niet genoeg tijd. En dan kwamen er ook nog extra taken bij. Want als ik iets had afgerond en dat doorstuurde aan de betrokkenen, kwamen er meestal weer nieuwe vragen en taken uit voort.

Tot het punt waarop ik dacht: “Dit gaat niet werken, ik moet het anders aanpakken”. En als ik het eenmaal zo ver had laten komen was dat geen “stressvrije gedachte” waar ik eens rustig en weloverwogen over na ging denken. Nee verre van dat, het waren meer een soort paniek gedachten… “Kan ik nog ergens extra uren maken? Kan ik later naar bed? Vroeger opstaan? Kan ik privé afspraken afzeggen? Of inkorten? Kan ik op het vliegveld nog wat doen? In het vliegtuig? Op de eerste vakantiedagen? Of maximaal alleen een paar momenten de eerste week nog?”   

Vakantiestress

Dat was ook m’n belangrijkste oplossing, kijken waar ik extra tijd vandaan kon halen. En als échte noodoplossing had ik nog de optie om bepaalde dingen dan toch maar tot na m’n vakantie te laten wachten. Ik heb mezelf zo vaak horen zeggen “Deze keer neem ik geen laptop mee op vakantie”, om m vervolgens alsnog in te pakken.

Hét inzicht

Als ik de tijd had genomen om hier in rust over na te denken had ik andere mogelijkheden kunnen verzinnen om m’n to do’s allemaal af te werken. Maar nog belangrijker, dan was ik wellicht eerder tot het inzicht gekomen dat het wegwerken van alle taken helemaal niet nodig is om met een leeg hoofd op vakantie te gaan.

Een leeg hoofd krijg je simpelweg door dingen niet in je hoofd te bewaren. Het klinkt soms zo makkelijk, maar je moet er maar op komen. Een bekende quote hierover is van David Allen, die de Getting things done methode bedacht:

 

Your mind is for having ideas, not holding them

 

Je kan zorgen dat je alles doet wat er in je hoofd zit, zodat je daar niks meer hoeft te bewaren. Mijn jarenlange methode zeg maar. Maar je kan ook alles wat in je hoofd zit in een systeem zetten. Een goed systeem. Dat werkt. Waar je op kan vertrouwen. Dat je weet dat er geen taken ‘verloren gaan’ in dat systeem.

En hét inzicht in de praktijk

Ik denk dat het minimaal zes jaar geleden is dat ik in Amsterdam naar een seminar ben geweest van David Allen. Daar legde hij zijn hele theorie uit. Klonk heel goed, logisch ook, maar toch is het me daarna niet gelukt om het toe te passen. Ik denk dat veel mensen dat hebben. Dat het in theorie goed klinkt, maar dat het je in de praktijk niet lukt.

Ik weet nu dat bij mij de reden is dat ik geen goed systeem had waar ik op kon vertrouwen. Ik had eerst papieren lijsten en post-its, toen Excel. En nu ik Trello gebruik is het me eindelijk gelukt (als je daar meer over wil weten, lees dan deze blog die ik daarover schreef). Dat was niet het enige wat nodig was voor een goed systeem, maar het is wel een belangrijk onderdeel ervan.

Maar m’n doel voor nu is niet om Trello te promoten. Wat ik vooral wil zeggen is: doe het deze vakantie eens anders. Als je je herkent in bovenstaand verhaal, probeer dan deze keer voor vertrek eens niet om hele lijsten af te werken. Het klinkt tegenstrijdig om als je het druk hebt je tijd ergens anders aan te besteden dan aan het wegwerken van to do’s. Maar het hebben van overzicht en een goed systeem zorgt op een veel handiger manier voor rust. En niet alleen voor je vertrek. Ook bij thuiskomst. En de rest van het jaar.

ontspannen op vakantie

Challenge: in 5 dagen je hoofd leeg

Vind je het lastig om dit zelf te doen? We hebben vanaf 1 augustus een gratis challenge “In 5 dagen je hoofd leeg”. In 5 dagen begeleiden we je stap voor stap om dat overzicht te krijgen. En als je dat niet meer redt voor je vakantie, doe het dan bij thuiskomst. Dan hou je lekker die vakantierust vast.

Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan nu aan!

Ik ben er heel blij mee dat het me gelukt is om m'n tijd en energie in te delen zoals het bij mij past en dat ik daardoor zoveel rust ervaar. Ik wil mijn inzichten daarover graag doorgeven, zodat anderen dit ook kunnen ervaren.