Waarom ik minder tijd uitgeef en blijer word van geld uitgeven

minder tijd uitgeven

De meeste mensen zijn kritisch in waar ze geld aan uitgeven. Maar het uitgeven van tijd gaat ze een stuk makkelijker af. Ik heb die twee juist omgedraaid. Waarom ik dat doe? En wat het me oplevert? Daar gaat deze blog over.

Geld uitgeven doet pijn

In marketinglessen wordt gezegd dat geld uitgeven altijd een beetje pijn doet voor mensen. Je wil het product of de dienst wel graag hebben, bijvoorbeeld een nieuwe spijkerbroek, een gezellig etentje, een interessant boek. Maar op het moment van afrekenen ben je je ervan bewust dat het geld kost en dat je door deze uitgave minder geld overhoudt voor andere dingen. De tip hierbij vanuit marketing oogpunt is om na het aankoopmoment te zorgen voor positieve bekrachtiging, zodat die ‘pijn’ plaatsmaakt voor het gevoel dat je écht een goede beslissing hebt gemaakt door deze aankoop te doen. Maar die tip terzijde. Ik vind voor nu die pijn juist interessant.

pijn bij geld uitgeven

Want die maakt dat we zo kritisch zijn op het uitgeven van geld. Voor de meeste mensen geldt dat ze een bepaald bedrag per maand te besteden hebben, de één iets meer dan de ander, en daar moet je het mee doen. Of zoals je vaak hoort “als het op is, is het op”, “je kan je geld maar één keer uitgeven”.

Daardoor ervaar je geld uitgeven vaak als een kwestie van keuzes maken. Na een uitgave zie je letterlijk dat er minder geld op je rekening staat. Er is een hele directe relatie tussen geld ergens aan uitgeven en er daarna minder van over hebben voor andere dingen. Het effect van geld uitgeven is dus direct voelbaar.

Tijd uitgeven doet nog meer pijn

Met het uitgeven van tijd is die relatie minder direct. Maar het principe is wel hetzelfde. Tijd kan je ook maar één keer uitgeven en als het op is, is het op. Maar de hoeveelheid tijd die we hebben is niet zo zichtbaar als de hoeveelheid geld. We hebben geen bankrekening met tijd, die voor komende maand gevuld is met 720 uur. Of 744 uur als je geluk hebt en het een lange maand is. Als je wekelijks 3 uur van je tijd besteedt aan schoonmaken, dus 12 uur per maand, zie je niet in gedachten je urensaldo met 12 uur omlaag gaan. En je ziet ook niet de dingen voor je waar je deze maand geen tijd voor hebt, omdat je hebt gekozen voor 12 uur schoonmaken.

Als je geen duidelijk beeld hebt van hoeveel tijd de verschillende taken en activiteiten gedurende je dag, week of maand kosten, dan gaat je tijd op aan wat je in de waan van de dag besluit te doen. Dat is op zich geen probleem. Behalve als je meer tijd uit probeert te geven dan wat je hebt gedurende de maand. Dan moet je namelijk tijd gaan bezuinigen. En als je ook daar geen bewuste keuzes in maakt, dan bezuinig je op tijd waar het geen consequenties lijkt te hebben (maar dat heeft het natuurlijk wel). En dat is: tijd voor jezelf. Daar hebben anderen namelijk geen last van, als je minder tijd uitgeeft aan jezelf. Ja, en wat je ook kan doen is alle taken die je hebt net iets sneller proberen uit te voeren. Dat lukt vaak niet. Of in ieder geval niet zodanig dat het echt substantieel extra tijd oplevert. Maar het zorgt er wel voor dat je de hele dag met een gehaast, gestrest gevoel alles aan het doen bent. Dat is ook een lekkere combinatie met die andere bezuiniging: een gestrest, gehaast gevoel én minder tijd voor jezelf.

te veel tijd uitgeven

En dat was ik op een gegeven moment zat. Want dit gaat natuurlijk net zo goed over mijzelf. Ik had geen zin meer om me steeds gehaast te voelen. Om op een verjaardag te zijn en al te bedenken hoe laat ik met goed fatsoen weer weg zou kunnen om thuis nog wat dingen te doen. Steeds ergens maar half van kunnen genieten omdat ik in m’n hoofd al bezig ben met het volgende en hoe ik dat dan weer zo snel mogelijk kan afhandelen. Wat ik wél wil, is bewust kiezen waar ik tijd aan besteed, zorgen dat het zoveel mogelijk dingen zijn die ik leuk vind, die dingen met aandacht doen en ervan genieten.

Tijd als geld

Daarom ben ik naar tijd gaan kijken alsof het geld is. Ik heb per maand een bepaald budget aan tijd. Ik heb m’n ‘vaste lasten’ qua tijd en ik hou een deel over wat ik flexibel in kan zetten. Als ik in een maand een grote uitgave heb qua tijd, bijvoorbeeld als ik een meerdaagse cursus wil volgen, dan kijk ik bewust hoe dat uitkomt in m’n tijdbudget. Heb ik genoeg flexibele uren om die tijd uit te geven? Of moet ik naar m’n vaste lasten gaan kijken of ik daar deze maand dingen op een andere manier kan regelen? Bijvoorbeeld een extra dag oppas regelen of een vrije dag opnemen (bij mezelf in mijn geval 😀).

Ook als ik geen grote uitgaven qua tijd heb, kijk ik periodiek naar m’n vaste tijdlasten. Gewoon om te kijken of ik ergens op kan bezuinigen. En of ik me nog kan vinden in alle taken en activiteiten waar m’n tijd naartoe gaat.

Zo klinkt het misschien té rationeel en weloverwogen. Is er dan nog wel ruimte om spontaan leuke dingen te doen? Ja juist! Doordat ik bewust heb nagedacht hoe ik m’n vaste tijdlasten invul en hoe ik die efficiënt kan doen, heb ik veel flexibele tijd over. Ook om te schuiven. Ik heb een standaard dag voor m’n vaste tijdlasten, maar komt dat een keer niet uit, dan heb ik genoeg ruimte om dat naar een ander moment in de week te schuiven zonder daarmee in de knel te komen. Hierdoor ervaar ik veel meer rust in m’n week.

De voordelen van geld uitgeven

En wat ik ook ben gaan doen, is anders naar geld kijken. Niet alleen als iets wat ‘pijn doet’ om uit te geven, maar ook naar wat het me oplevert qua tijd en wat ik kan doen in die extra tijd. Geld uitgeven aan een schoonmaakster bijvoorbeeld, levert me een schoon huis op én het scheelt me de tijd die ik anders zou besteden om zelf schoon te maken (of aan de discussie over wie er schoon moet maken 😉).

Hoe meer ik me bewust ben van tijd, hoe meer ik ook de relatie zie tussen het geld dat ik heb uitgegeven en wat ik met de tijd heb gedaan die het me heeft opgeleverd. Het is nu niet tijd die “op de grote hoop gaat”, maar tijd dat ik met m’n zoontje naar het zwembad kan omdat ik niet schoon hoef te maken.

zwemmen met zoontje

Voor meer tijd met m’n zoontje heb ik wel geld over. Meer bijvoorbeeld dan als ik de vrijgekomen tijd zou besteden om een tafeltje te verven. Per saldo geef ik in een maand nog steeds ongeveer hetzelfde uit, maar ik maak andere keuzes waaraan ik het uitgeef én ik ben er blijer mee omdat ik duidelijker zie wat het me oplevert.

Dus...

Wat ik eigenlijk wil zeggen: hoe meer je je bewust bent van waar je je tijd aan uitgeeft, hoe beter je ervoor kan zorgen dat je geen tijd uitgeeft die je niet hebt. En mocht je toch meer tijd uit willen geven dan je hebt, maak dan een bewuste keuze waar en hoe je bezuinigt op je tijd en waar je (betaald) hulp kan inschakelen. Zodat het niet alleen ten koste gaat van je eigen rust en ontspanning. Want hoe vaker je dat doet, hoe gestrester je wordt en hoe minder tijd er is om daar van bij te komen.

En als laatste, niks is natuurlijk perfect. Op papier klinkt dit heel goed, bewust omgaan met tijd en geld. Maar net als met geld, doe ik met tijd ook heus wel es impulsuitgaven. Zo zit ik ineens met een shirtje dat er op de foto héél leuk uitzag, maar waar ik eigenlijk geen budget voor (over) had. Zo heb ik ineens een hele avond liggen Netflixen terwijl ik eigenlijk nog een hele to do lijst had. Maar de basis is er 😃.

Dé cursus over timemanagement

Kan jij wel wat hulp gebruiken om beter met je tijd om te gaan, kijk dan eens naar onze cursus over timemanagement. Veel cursussen over timemanagement zijn vooral gericht op hoe je je werk efficiënter kan uitvoeren. Wij kijken naar je leven als geheel en hoe je meer rust en aandacht kan hebben voor alle aspecten van het leven.

Ik ben er heel blij mee dat het me gelukt is om m'n tijd en energie in te delen zoals het bij mij past en dat ik daardoor zoveel rust ervaar. Ik wil mijn inzichten daarover graag doorgeven, zodat anderen dit ook kunnen ervaren.